Werken met excelExcellent met excel

Over Excellent met Excel

Laat Excel voor je werken!

Excel optimaal voor jou laten werken - dat is mijn missie. Alles wat Excel automatisch kan hoef jij immers niet meer handmatig te doen. Dat scheelt tijd en daarmee geld. 
Door goed gebruik te maken van de mogelijkheden van Excel kan je werk bovendien niet alleen sneller maar ook beter: minder fouten en/of meer inzicht in je gegevens.

Samen kijken we hoe jij Excel het beste kunt inzetten - er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt dus denk ik pro-actief met je mee. Mijn streven is dat elke klant positief verrast is over het eind resultaat - omdat Excel de werkzaamheden nog meer vergemakkelijkt / verbetert dan was verwacht. Uiteraard hou ik daarbij rekening met de aanwezige kennis van en gebruikerservaring met Excel. Geen onnodig ingewikkelde toeters en bellen als je zelf een basis Excel gebruiker bent - ook zonder dat kun je vaak een grote slag slaan in efficiëntie en verbetering. Is je organisatie meer gevorderd in Excel dan kunnen we ook meer geavanceerde Excel functionaliteiten inzetten. Excellent met Excel biedt geen standaard oplossingen maar altijd maatwerk zodat Excel ook voor jou werkt!

 

Waarom Excel?

Na omzwervingen in diverse banen vroeg ik me een aantal jaar geleden af: “Waar word ik nou blij van in mijn werk?”.

Hoe kom je dan in vredesnaam bij Excel zul je je wellicht afvragen... Nou, ik word blij van iets doen waar ik goed in ben, het liefst iets concreets, bijna ‘tastbaars’. Ik denk analytisch, werk gestructureerd en nauwkeurig en houd van puzzelen. En dan is Excel opeens niet zo vreemd meer. En hoewel 'Excel expert' misschien een beetje ‘nerdy’ klinkt, ben ik gewoon gezellig, communicatief en - volgens vele oud-collega’s - prettig om mee samen te werken.

Ik ben geen programmeur of IT specialist maar ken Excel uit de praktijk – grotendeels als autodidact. Ik geniet van alle mogelijkheden die Excel biedt en van de kleine euforie momentjes als ik weer een nieuwe ontdekking heb gedaan van een handigheid in Excel. Elke week leer ik nog bij. Graag denk ik met je mee hoe jij Excel beter kunt gebruiken, laat ik je het gemak van het programma zien en deel ik mijn euforiemomentjes met jou als je dat leuk vindt. Of ik neem het je helemaal uit handen en ontwerp een goed werkend en efficiënt Excel bestand dat gewoon doet wat jij nodig hebt. Zo laat ik Excel voor je werken! En alles wat Excel voor jou doet, hoef je niet meer zelf te doen – heb jij weer tijd voor (andere) leuke dingen. Wie weet word jij zo ook nog enthousiast(er) over Excel!

 

Meer over Marianne

Zoals ik al schreef ben ik Excel expert geworden na "vele omzwervingen". Ik studeerde ooit Voeding van de Mens aan de Universiteit van Wageningen en specialiseerde me in projectmanagement, voorlichting en ondervoeding. Ik hield van reizen, wilde de wereld ontdekken én de wereld mooier/eerlijker maken. Tijdens en na mijn studie werkte ik (als stagair, onbetaald en betaald) in Zambia, Tanzania en Bolivia. Mooie ervaringen waarin ik heb geleerd de luxe en welvaart hier in Nederland te relativeren, te waarderen én te beseffen dat wij hierin zijn doorgeschoten. Na terugkomst in Nederland had ik een zoektocht van vele jaren waarin ik probeerde mijn plek te vinden binnen het werkveld van de Internationale samenwerking, Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar in de meeste gevallen ergerde ik me meer aan mijn eigen kwaliteiten van analystisch, nauwkeurig en kritisch denken/werken dan dat ik er plezier van had. Een paar jaar geleden heb ik het roer helemaal omgegooid en heb ik er voor gekozen werk te gaan doen wat ik gewoon leuk vind, waar ik goed in ben en blij van word en richtte ik Excellent met Excel op. Aan mijn idealen voor een mooiere en duurzamere wereld probeer ik nu via andere wegen bij te dragen...

Ik woon in Amersfoort met man en twee kinderen. Ik houd nog steeds van reizen (maar liever niet meer per vliegtuig) en van kamperen - het liefst met een grote groep vrienden. Ik speel bij een theatersportvereniging, ga graag naar cabaret en filmhuis en ben dol op (bord)spelletjes. Tot slot zou ik meer tijd willen hebben voor mozaïeken en eigen kleding /sieraden maken.

 

Duurzaamheid en MVO

Als Excel expert lever ik natuurlijk geen directe bijdrage meer aan een duurzame wereld maar toch kijk ik welke mogelijkheden er wel zijn. Graag werk ik daarom voor en met duurzame ondernemers en organisaties. Ook ben ik aangesloten bij Happy Planet Professionals - het MVO-netwerk voor ZP-ers dat motiveert, inspireert en stimuleert om steeds weer een stapje verder te doen wat betreft duurzaamheid.

Dit is wat ik onder andere zelf doe voor een 'happy planet':

  • Ik koop zoveel mogelijk Fair Trade, biologisch en dier(proef)vrij
  • Ik eet veganistisch - sinds mijn vijftiende was ik al vegetarisch, door discussies met mijn oudste kind besef ik sinds een aantal jaar dat ook de productie van (biologische) melk, kaas en eieren niet duurzaam en ethisch verantwoord zijn. En echt, ook als veganist kun je nog heerlijk eten!
  • We hebben zonnepanelen op ons dak.
  • Ik print zo weinig mogelijk - en als ik print is dat op duurzaam papier (momenteel Paperwise papier van landbouwafval)
  • Ik bankier zakelijk bij Triodos bank zodat ik zeker weet dat met mijn reserve geld de goede dingen worden gefinancieerd.
  • Voor mijn pensioen ben ik aangesloten bij Brigth Pensioen - een transparante coöperatieve social enterprise die alleen duurzaam belegt.
  • Deze website is via CF Consultancy gehost een bedrijf met oog voor duurzaamheid en MVO (LinQhost).
  • Ik doneer 7% van mijn omzet aan goede doelen (in 2023 doneerde ik dit aan Free a Girl, The Rights Forum en BDS Nederland).
  • Als relatiegeschenk kies ik voor duurzame producten (een mooi herbruikbaar Correctbook bijvoorbeeld).
  • Jaarlijks biedt ik drie kleine non-profit organisaties (< 5 fte) kosteloos 8 uur van mijn diensten aan voor bijv de opzet van een Excel dashboard, verbetering van werkproces door betere Excel formulieren of een Excel workshop/coaching voor medewerkers. 

 

Ik hoor graag van je

Marianne van Lubek

Marianne van Lubek

 

 

 

Certificaat HPP 2021